- avagy az orosz futball szánja a hóviharban -

"úgy tűnt, maga a hóvihar mutatja nekik az utat,
kényszerítve Perhusát, hogy pontosan a széllel szemben tartsa a járgányt."

Vlagyimir Szorokin: Hóvihar

Három hónap szünet után az előttünk álló hétvégén folytatódik az orosz Premjer Liga, mégpedig vasárnap este rögtön egy CszKA-Szpartak derbivel, miközben az európai kupasorozatokban az ország képviselői közül már csak a Zenyit van versenyben, de a szentpéterváriak sem túl jó előjelekkel várhatják a jövő szerdai, Benfica elleni BL-nyolcaddöntő visszavágót. Azonban még ha alul is maradna a tavalyi bajnok az összecsapáson, az orosz klubok akkor is elmondhatják, hogy annyi koefficienst gyűjtöttek az idei szezonban, mint korábban még soha. Ez különösen azért érdekes fejlemény, mert az orosz labdarúgásnak jelenleg számos súlyos hátráltató tényezővel kell megküzdenie.

Még ha jóindulatúan feltételezzük is, hogy az UEFA a pénzügyi fair play rendszerét (melyet a frissen FIFA-elnökké választott Gianni Infantino "gyermekének" is tekinthetünk) nem a kelet-európai futball előretörésének meggátolása érdekében találta ki, azt aligha vonhatjuk kétségbe, hogy a rendszer a nyugati ligák egyesületeinek berendezkedését kizárólagosan preferálja és a hagyományos élklubok jelentős dominanciájának kedvez. Az Európai Labdarúgó Szövetségtől mindez persze nem jelent újdonságot, hiszen Platini kinevezése óta ugyanerre mutat a BL díjazásának szétosztási szabályozása, a selejtezők rendszere vagy a koefficiensek kiszámolásának módja is, és akkor a 2016-os és 2020-as EB-rendezés odaítélése körül kialakuló visszásságokat még nem is említettük.

Orosz

Az orosz labdarúgásnak azonban nem csak a hagyományos futball-nagyhatalmakkal kell a pályán és azon kívül megküzdenie, hanem immár az ország gazdaságát sújtó válsággal is, és ha egyelőre késik is ennek a hatása, a visszaesés rövidtávon is valószínűsíthető. Persze az Orosz Labdarúgó Szövetség (RFU) is igyekszik közben megoldási javaslatokkal előállni, ezen poszt pedig a nehézségeket és a lehetséges alternatívákat igyekszik számba venni.