Az egyre jelentősebb üzletté váló labdarúgás világában a klubok egyre kisebb mértékben támaszkodnak a meccsbevételeikre. A Deloitte Money League legnagyobb bevételeket elkönyvelő egyesületekről évente összeállított listájával már itt is foglalkoztunk, az összeállítás pedig egyértelműen arról tanúskodik, hogy a stadionokból származó bevételek súlya az elmúlt szezonokban folyamatosan csökkent, az előző szezonban már csak 18,6%-ot tett ki szemben a 2004/05-ös 28,9%-kal. A csapatok mérkőzéseinek látogatottsága ugyanakkor közvetve biztosan befolyásolja valamelyest az egyre fontosabb tv-s bevételeket, szponzori támogatásokat és a klubok szélesebb értelemben vett brand-értékét is, így egyáltalán nem mindegy, hány szurkolót vonzanak egy-egy liga mérkőzései, illetve hogy mennyire gazdaságosak a stadionok, mekkora a lelátók kihasználtsága. A következő posztban az öt európai élbajnokság helyzetét igyekszünk kicsit körbejárni ebből a szempontból.

Top5

 

Elsőnek érdemes vetnünk egy pillantást az elmúlt tíz szezon összesített ligaátlagainak ábrájára, ahol rögtön láthatjuk, hogy a német és az angol bajnokság nézőszámai magasan kiemelkednek a világ többi ligái közül. A harmadik helyen egyelőre még a spanyol liga tartja a pozícióját, ám a mexikói Liga MX már régóta ostromolja a dobogót, a kínai bajnokság pedig az elmúlt két szezonban elképesztő fejlődésen ment keresztül (ebből a szempontból legalábbis biztosan), a Chinese Super League nézettsége 42%-kal emelkedett ugyanis és ha ilyen tempóban folytatódik a fejlesztés, akkor a harmadik hely már csak egy karnyújtásra van a CSL-től. A szintén jelentős potenciállal rendelkező indiai szuper liga két éves történetében egyébként szintén jelentősnek számító 26-27-ezres látogatottságot produkált, itt azonban alig három hónapos sorozatról beszélünk, mely ráadásul nem is az ország hivatalos bajnoksága, így ezeket az eredmények nem vettük figyelembe a grafikonunkon.

Top5

Az eddigiekből is kiderülhetett, hogy az olasz bajnokság nézőszámai inkább ereszkedő tendenciát mutatnak, tavaly például a szintén fejlődőben lévő MLS is megelőzte a Serie A-t és a francia bajnokság sincs sokkal elmaradva. Ráadásul a Franciaországban az EB-rendezés kapcsán végrehajtott stadion-projektek igencsak komoly lendületet adhatnak több klubnak is, így az sem lenne meglepő, ha jövőre a Ligue 1 átlagnézőszámának görbéje is feljebb kúszna.

15 ezer feletti átlagnézőszámot Európából még a holland liga tudhat magáénak, míg a japán J-League és a Dél-Amerika legjobb mutatóval rendelkező brazil Série A kissé elmarad az Eredivisiétől. Az eddigieken kívül számos olyan bajnokság létezik még a világban, melyben néhány klub kifejezetten nagy szurkolótábort tudhat maga mögött, a kiegyenlítettlenség miatt azonban a liga teljes átlaga nem éri el a 15 ezres határt. Nézzük azonban át most egyenként az öt élbajonkság helyzetét.

Németország

A Bundesliga magas átlagnézőszámához azt is számításba kell természetesen vennünk, hogy csak 18 csapat verseng a német élvonalban, szemben a vetélytársak által használt 20 csapatos szisztémával. Ugyanakkor nem csak összességében rendelkezik a liga a legmagasabb átlaggal a világon, de a legnagyobb közönséggel rendelkező klubot is itt találjuk a Borussia Dortmund személyében, ráadásul a Bayern München, a Schalke és a Hamburg is közel száz százalékos stadionkihsználtságot hoz már évek óta. Ez egyéként az utóbbi sikeresebb években igaz a Mönchengladbachra, a Bundesligába visszajutó Kölnre és a Werder Bremenre is, ám ezek a klubok valamivel szerényebb méretű stadionokban szerepelnek. A Hertha Berlin 80 ezres arénájában azért még bőven lenne potenciál, a Leverkusen pedig a sikerek ellenére is „csak” az alig harmincezres BayArenát használja.

Top5

A rendkívül magas ligaátlag jövőre egyébként akár megérezheti a kieső Stuttgart 50 ezer és a Hannover 40 ezer feletti látogatottsággal bíró meccseinek elvesztését, hiszen a német szinthez viszonyítva meglehetősen kicsi (ám jobbára teli) stadionnal rendelkező Darmstadt és Ingolstadt is tagja lesz jövőre is a mezőnynek, miközben a Frankfurt is osztályozózik még az egyébként szintén szép nézőszámokat hozó Nürnberggel. Bár a már feljutó RB Leipzig mögött igencsak ambiciózus terv rajzolódik ki, a Freiburg pedig már a másodosztályban is rendre megtöltötte 23 ezres stadionját, összességében azonban egy kis visszaesés várható a következő szezonban a Bundesliga teljes átlagában.

Top5

Anglia

Az angol élvonalban a stadionok kihasználtsága még magasabb, mint Németországban. Csak a Sunderland és az idén szinte végig sereghajtó Aston Villa esetében süllyed 90% alá. A Manchester United mindenesetre a folyamatos telt házával a harmadik helyet tudhatja magáénak a világon, bár ezzel együtt is a jegyeit szintén száz százalékosan értékesítő Arsenal zsebeli be a legmagasabb meccsbevételeket a magasabb jegyáraknak köszönhetően. Az idei szezonban egyébként az újonc Bournemouth stadionja lógott ki leginkább, hiszen alig több, mint 11 ezer a stadionjuk befogadóképessége, ennél alacsonyabb nézőszámmal pedig a másodosztályban is csak két csapat rendelkezik.

Top5

Márpedig a Bournemouth jövőre is ott lesz a Premier League-ben, ellenben a majd 50 ezres nézőszámot hozó Newcastle, a már említett Aston Villa és a 27 ezer szurkoló által buzdított Norwich nem. Az előbbi kettő eredményeit a biztos feljutó Middlesbrough és Burnley nem fogja tudni produkálni, a Sheffield Wednesday viszont esetleg megközelítheti azokat, hiszen a város régóta ki van éhezve a futballsikerekre, és a közel negyvenezres stadion is adott. Ehhez persze előbb a rájátszás döntőjében le kellene győzni a bajnokságban amúgy jobban teljesítő Hull City-t. Összességében azonban csak minimális csökkenést várhatunk a következő szezonra az angol liga nézőszámaiban.

Top5

Spanyolország

Az előbbiektől messze elmaradva a világon a harmadik helyen áll egyelőre a spanyol élvonal nézettségi átlaga, azonban itt már hiába keresnénk száz százalékos kihasználtságú stadionokat. A Nou Campot persze méreteinél fogva bajos is lenne rendszeresen megtölteni, és végül is a Barcelona nem is panaszkodhat idén, öt éve nem látott magasságokba szökött fel a klub bajnokijainak látogatottsága és ezzel visszatért a labdarúgóvilág második helyére. A Real Madrid immár hetedik éve elmarad valamelyest a katalán vetélytárs mögött, majd jócskán lemaradva következik az Atlético Madrid, az Athletic Bilbao, az idén ezen a téren is gyengébben teljesítő Valencia és a két sevillai klub ötöse, melyek közül érdekes módon az idén újonc Betis több szurkolóval rendelkezett.

Top5

Az Eibar ugyan jövőre is tagja lehet a Primera Divisiónnak, a két kisebb madridi csapat azonban kiesett, így várhatóan emelkedni fog a liga átlaga jövőre. A másodosztályból ugyan még több forduló és egy rájátszás is hátra van, a jelenleg az első két helyen álló Leganés és Alavés teljesíthetik a kiesők szintjét, a rájátszásban pedig akár az olyan jelentős potenciált jelentő klubok közül is kikerülhet a harmadik feljutó, mint a Zaragoza vagy az Oviedo. Egyszóval jövőre akár még javulhat a spanyol liga átlagnézőszáma.

Top5

Olaszország

Az olasz bajnokik látogatottságát már több liga meccsei is megelőzik Európán kívülről, és némi malíciával azt mondhatjuk, hogy Olaszország a túlméretezett és kihasználatlan stadionok hazája. A Juventus, az Udinese és a Sassuolo rendelkezik csak saját stadionnal, és míg a zsinórban ötödik címét begyűjtő Juve stadionjának látogatottságára aligha lehet panasz, az Udinese frissen elkészült arénájának kihasználtsága még a jövő kérdése, a Sassuolo pályája pedig nem is a kisvárosban, hanem Reggio Emiliában található, ahol a nézőszám a sikerek ellenére is évről évre alacsonyabb. Ráadásul a milánói klubok mélyrepüllése is alaposan rányomja a bélyegét a Serie A nézőszámainak alakulására, amihez hozzájárult idén a Lazio és a klub vezetése közötti konfliktusok miatt bekövetkezett drasztikus visszaesés a római világoskékek meccsein is.

Top5

A viszonylag magas átlagot hozó Hellas Verona is elbúcsúzott az élvonaltól, de a két legalacsonyabbat produkáló Carpi és Frosinone is. A visszajutó Cagliari közben már bele is vágott egy új stadion-projektbe, ám a Crotone révén újabb kisvárosi alakulat is érkezik majd az első osztályba. A rájátszásban dől majd el a harmadik feljutó hely sorsa, ahol akár a másodosztályban 20 ezer feletti nézőszámmal rendelkező Bari is feljuthat, bár a Pescara nagyobb favoritnak számít.

Top5

Franciaország

A francia Ligue 1 jelenleg alacsonyabb nézettséggel bír, mint a Serie A, azonban elég jó esély van rá, hogy ez jövőre megváltozzon. A PSG erősen közelít a Parc des Princes száz százalékos kihasználtságához és már új stadion építése is szóba került, míg a Marseille idei egészen gyenge szereplése után egy konszolidálódás feljebb tolhatja a felújított Vélodrome látogatottságát. Az EB-készülődés jegyében készült el a Lyon új stadionja is (a befogadóképességet már ennek megfelelően jelöltük), mely jelentősen növelni fogja a klub lehetőségeit. A csapat javuló teljesítményével akár a Bordeaux, akár a Toulouse is komoly potenciált jelenthet még, és a Lille visszaesése is könnyen megfordulhat.

Top5

A legalacsonyabb nézőszámokat produkáló Monaco ugyan a bajnokság legerősebb csapatai közé tartozik, a kisebbik ajacciói csapat azonban kiesett, akárcsak a kisebb nézettségi mutatókat produkáló Troyes és Reims is. A feljutók között ugyanakkor nem találjuk meg a másodosztályban egészen kimagasló nézőszámot hozó Lens-t, a Nancy, a Metz és a Dijon azonban a most kiesőknél valószínűleg magasabb értékeket produkál majd a feljutás pozitív hatásaival.

Top5